nyttiga bakterier finnas i hornung

Det kan finnas stora möjliheteratt tjäna pengar på
upptäckten av hälsosamma mjölksyrabakterier i honung.

svenska forskare har upptäckt att bin bär på bakterier som skyddar bina själva från sjukdommar och även kan ha possetiva hälsoeffekter på människor. Forskarna, Alejandra Vasquez och Tobias Olofsson, vill skapa produkter såväl innom livsmedel som läkemedel och hälsokost.
- vi tror att vi kanske har hittat den största floran av mjölksyrabekterier någonsin.
Det är tolv arter av bakterier, säger Olofsson.
På ett seminarium i Helsingborg på måndagen berättade honungsbranschen att de gärna slår mynt av upptäckten genom att lansera en ny typ av energidryck
- en så kallad återhämtningsdryck. Den ska kombinera honungens uppiggande kolhydrater med bakteriernas hälsofrämjande effekt.
- Den skulle kunna finnas på marknaden innom ett år säger Christer Ankarlid, vd på Svensk Honungsförädling. Han tror att upptäckten innebär att livsmedelsmarknaden ligger vidöppen.
- i sylter skulle man kunna använda honung istälet för socker och få lägre pH- och GI-värde(glykemisk index), säger Ankarlid.
De nyttiga bakterierna, av samma typ som används i surkål och filmjök, kan nu isoleras och tilsättas i olika livsmedel.



Bin och bakterier

Bakterierna finns i bins honungsmagar. I honungsmagen samlar bin nektar och pollen från blommor.
Genom att  ventilera bort vatten omvandlar bina nektar till honung. baterierna underlättar processen genom att döda skadliga bakterier.
Hos människor sänker bakterierna pH-värdet och fungerar som ett naturligt konserverningsmedel.
Sammanlagt tolc arter av nyttiga bakterier har upptäckts.
Honung är sedan länge känt för att bland annat påskynda sårläkning.


källa: Västmanlands läns tidning, tisdag 12 augusti 2008



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0